
SEDEF HASTALIĞI (Psoriasis)
🔸Bağırsaklarla ilişkisi (önemli)
🔸D vitamini – çinko – sedef ilişkisi
🔸Lavanta yağının tedavideki yeri (makale)
🔸Ladin kabuğu tedavideki yeri
🔸Düşük kalsiyum ile ilişkisi
🔸Metotreksat kullanımı/ zararı
🔸Tedavi yöntemleri
🔸ANTHRALİN merhem formülü
🟣MEKANİZMA (sistem)
💧En basit hali ile;
➖ 26- 28 günde bir yenilenen cildin (epidermis) üst dokusunun daha kısa sürede yenilenmesi ve hücre/dokuların üst üste binmesi…
💧Cilt 3 tabakadan oluşur. En üstte Epidermis, ortada Dermis, altta Hypidermis…
💧En üst tabakadaki hücrelerin yenilenmesi için bazı moleküller var. Bunlardan biriside keratinositler…
💧 Dermiste bulunan keratinositlere CD4T isimli T hücreleri yabancı muamelesi yapıp saldırıyor. ( Th17,IL-17, IL-22, TNF-α, IL-1β)
💧Keratinositlerde aşırı bölünme oluyor…ve anlamsız gereksiz, daha üstteki dokunun ömrü bitmeden alttan yeni doku geliyor. Sonra üstte pullu, döküntülü lezyonlar..
🔶Ve modern tıp olarak diyoruz ki : patolojiyi biliyoruz (yukarıda anlattığım gibi), biliyoruz da hastalığın sebebini henüz bilmiyoruz.
🔊CD4T neden saldırır, stokinler neden salınır, bu hücreler sanki kanser gibi neden kontrolsüz bölünür?
💧Aslında multifaktöriyel bir hastalık…Örneğin;
🔸”AĞIR STRES ” sedef hastalığına neden olur.
🔸Aşırı geçirgen bağırsak (toksinler),
🔸Düşük D vitamini ve çinko,
🔸Bazı temizlik ürünleri (deterjan, sabun, şampuan, çamaşır suyu vs.),
🔸Fiziksel ve kimyasal travmalar,
🔸Tarım ilaçları ve böcek ilaçları,
🔸Lityum ve beta adrenejik blokörle ilaçlar (tansiyon, aritmi, psikiyatrik ilaç),
🔸Hipokalsemi (düşük kalsiyum ) “Bu aynı zamanda düşük D vitamini demektir”.
👆Bu yukarda yazdıklarımın çoğunun kökeni aslında bir birine bağlıdır..

1️⃣Aşırı geçirgen bağırsakları olan bir kişide toksinler, ölen bakteri zarları, ağır metaller kana geçer.
Bunlara bağışıklık sistemi tepki verir ve yok etmeye çalışır.
🔸Bazen ölen bakterilerin zarları ile vücudumuzdaki doku/hücre yapıları bir birine benzer.
🔸Bakteri zarlarını işaretleyen moleküller keratinositleride işaretliyor ve onlarda saldırıya uğruyor..
2️⃣ Babamı kaybettim sedef oldum, eşimle boşandıktan sonra sedef başladı, üniversite sınavına hazırlandığım dönem sedef başladı…? Bunlar sık duyduğumuz cümleler…
🔸Çünkü hepsi ağır stres içerir ve ağır stres bağırsak geçirgenliğini artırır… 1. Maddeye gittik
3️⃣Düşük kalsiyum sedefi tetikler…Eğer bağırsaklarda sorun varsa kalsiyum emilimi ve kan/serum düzeyi dengesizdir.. 2. Maddeye gitti…(kalsiyum hücresel bölünmesinde görev alır ve sedef, deride fazladan hücre bölünmesi)
4️⃣D vitamini düşüklüğü sedefi tetikler…Kalsiyum bağırsaklardan D vitamini ile emilir…D yok kalsiyum yok, 3. Maddeye etki ettik. D vitamini Ayni zamanda cilt dokusundaki langerhans bağışıklık sistemi için hayati önemdedir.
🔸Ekvatordan kutuplara gidildikçe sedef vakası artar. Çünkü D vitamini seviyesi düşer…Ekvator bölgesinde sedef vakaları oldukça seyrektir..
5️⃣Bazı deterjanlar, tarım ilaçları, böcek ilaçları….Bunlara bağışıklık tepkisi zaten kaçınılmaz..
6️⃣Lityum ; tiroit bezine iyot girişini engeller ve hipotiroidiye neden olur…Aynı zamanda Anti-TPO artışına neden olur. Hipotiroidi aşırı geçirgen bağırsak sendromunu tetikler. Anti-TPO zaten bir antikor ve vücudunuzdaki bize ait dokuyu yabancı görüp saldırır..

🟠KLASİK TEDAVİ
1️⃣Sorun ne ?
➖Hücre kafasına göre çoğalıyor. Kim buna sebep ?
CD4T..
💧Bas kardeşim siklosporin losyon, ya da kortikosteroid krem, ilaç… Baskıla bağışıklığı ve keratinositlere saldırmasın. Saldırı olmayınca onlarda çoğalmasın…(Siklosporin bir mantar türünden elde edilen bağışıklık baskılayıcı ilaç.)
🔸Üst deride langerhans hücreleri var, bir yabancı, patojen, toksin görürse antijen sunar. Bu işaretli yabancıyı gören makrofaj hücresi de onu yok eder. Siklosporin işte bu langerhans hücresini ve makrofaji baskılar.
🔊Ama bir sorun var : Bu şekilde bağışıklığı baskılarsak vücut savunmasız kalıyor ve diğer patojenlere yakalanma riski artıyor, böbrek ve karaciğer zarar görüyor.
2️⃣ Madem öyle bizde keratinositlerin bölünüp çoğalmasını engelleriz. NASIL ?
➖Ya kanserde de aynısını yapmıyor muyuz? Kanser neydi ; kontrolsüz şekilde hücrelerin hızlıca bölünmesi.
➖Tamam bunda da engelleriz, bölünmeyi ve sedef durur. Ne ile ? METOTREKSAT ile..
🔊METOTREKSAT hücre bölünmesinde S fazında devreye girer ve hücre bölünmesini engeller. Bazı kanser türlerinde de kullanılan metotreksat, sedefte de haftada 10-25 mg arasında bir dozda kullanılır.
🔸Metotreksat bir FOLİK ASİT ANTAGONİSTİDİR…Bizim B9 diye bildiğimiz vitaminin formu olan folik asit hücre bölünmesinde görev alır. Folik asidin hücrede görev yapması engellenince hücre bölünemiyor ve sedef duruyor…Ne güzel..!
🔊AMA ; Örneğin kemik iliğinde kırmızı kan hücresi, beyaz kan hücresi, hemoglobin ya da karaciğer hücresi üretilirken B9 (folik asit) gerekli…Metotreksat HEPSİNİ ENGELLER….Zaten hatırlarsanız B9 eksikligi anemi sebebidir.
(Ve büyük yan etkisi kemik iliğini baskılamak.)
🔊Ha kanser hastasına kemoterapi verdim, ha sedefte metotreksat kullandım…Fark ne ? Efendim metotreksat çok daha hafif ve farklı. Bütün sistemde hücre bölünmesini engelliyorum nesi farklı ? Sebebi sakat ilaç. (Crohn, ülseratif kolit gibi hastalıklarda da bazen kullanılır.)
⛔️👆Yukarıdaki bu iki ilacı bilerek yazdım. Çünkü bu ilaçlar sadece semptom baskılar tedavi etmez ve aşırı yan etkileri var.
🟢YAPILMASI GEREKENLER
1️⃣ Bağırsak geçirgenliği mutlak surette engellenmeli.
🔸Uygun diyet (süt ve süt ürünleri, gluten, lektin, laktoz, histamin, IGF-1 içeren besinler, işlenmiş gıdalar(etler), basit karbonhidratlar, kızartmalar, fazla meyve tüketimi terk edilmeli.
🔸Sofradan her zaman doymadan kalkmalı ve gece AÇ yatılmalı.
🔸Yemekten önceki 30 dakikadan başlayarak, yemekte ve yemekten sonraki 15 dakika su içilmemeli. (mide asidini azaltır ve hem sindirim zorlaşır, hem vitamin mineral emilimi azalır, hem de bağırsak geçirgenliğine neden olur.)
🔸Sıvı BENTONİT KİL (yenilebilir tip), ya da aktif kömür (karbon) desteği ile bağırsaktaki toksinler bağlanıp atılmalı.
2️⃣Oldu ki yine de toksinler bağırsaktan geçti, ya da bakteriyel, viral, fungal sebepli yabancılar kana, başka hastalık için kullanılan ilaçların toksik etkileri oluştu.
🔸O zaman bunları bağlamamız, zararsız hale getirmemiz gerek. Özelikle karaciğerde bu toksinler yok edilmeli.
Bunlar antioksidanlar ile olur ve en önemlileri;
➖Glutatyon
➖Resveratrol
3️⃣ Endotel hasarlar
🔸Langerhans hücreleri antijen sunup patojeni işaretledi, buna saldıracak olan bağışıklık hücrelerinden bazıları damarlardan dışarıya sızarak geçer..
🔸Sızarken endotel hücreler hasar alır, bu önlenmeli…Bunun için en güçlü endotel hasar onarıcı ve önleyici.
➖Hesperidin

4️⃣ A VİTAMİNİ FORMLARI
🔸Sedef lezyonlarını yok etmede bir A vitamini türü olan etretinat etkilidir. Keratinositlerin bölünmesinde fonksiyonu vardır. FAKAT;
➖Yarılanma ömrü çok uzun olduğu için toksik etkiye neden olmaktadır (nörotoksik).
🔸Bu sebeple kullanımı uygun değil. Bunun yerine Asitresin formunda A vitamini kullanımı başlanmıştır. Ama maalesef ülkemizde bu form yok….(olmayan bu tip molekülleri getirmeleri için firmalara arada yazıyorum)
🔸Bunun yerine şu anda kullanılabilecek olan, ülkemizde de bulunan lutein& zeaksantin formu var.
5️⃣VİTAMİN D3
🔸Keratinositlerde bölünmeyi baskılar. D3 vitamininin KALSİPOTRİOL formunda olan kremden günde 2 kez toplam 2 ay kullanılabilir.
6️⃣ANTHRALİN MERHEM FORMÜLÜ
🔸salisilik asit, dithranol ve çinko oksit pastası(%10) şeklinde bir krem ile pullanma önlenir. Bu diğer tedavilerin hızını artırır. Çok çeşitli formlarda piyasada satıldığı için bunu Eczacınıza söyleyin o size hazırlar ve piyasadakilerden daha etkili olur. Formülü de yazayım.
📍Dithranol : 2 g
📍Salisilik asit: 0.5 g
📍Çinko oksit pastası: 100 g
🔸Sabah ve aksam sürülecek 30 dakika sonra ise yıkanacak bu krem sürekli vücutta durmayacak.
7️⃣Sabun, deterjan kullanılmamalı. Uygun şampuanlar günlük temizlikte de kullanılmalı. Sabun ve deterjan sedefte zarar verir..
🔸Selenyum sülfür içeren şampuan kullanılmalı.
8️⃣LAVANTA YAĞI
🔸%10 lavanta yağı… ” 1 çay kaşığı lavanta yağı, 9 çay fındık yağı ” sedef lezyonlu bölgelere AKŞAM sürülecek. (gündüz kullanmayın, güneş ışını görmesin) en az 2 saat kalacak, sonra dilerseniz yıkayabilirsiniz.
🩸Lavanta yağının majör fitokonstitüentleri: 1,8-sineol %39,83, Borneol %22,63 ve Kafur %22,12 , linalool ve linalil asetat.
⭐️Th17 hücre farklılaşması IL-17, IL-22, TNF-α, IL-1β….Bunların farklılaşması, sinyal üretmesi ve ciltte lezyon oluşturmasını %73 oranında önler. %73 te iyi bir oran…
9️⃣KARA LADİN KABUĞU
🔸Bunun ilk çalışmasında ladin ağacı kabuklarının sıcak suda özünü elde edip etil asetatta çözdürüp onu kullanmışlar…Fakat daha sonra %10 (yine 1’e 9 su ile seyreltilmiş)
🔸Ladin katranı sedef lezyonları üzerinde etkili bulunmuş…
🔸Bu da akşam kullanılır ve 1 saat sonra yıkanır.
⭐️NF-κB, ICAM-1, IL-6, IL-8 üzerinde etkili…
⭐️Bulamazsanız ardıç katranı da olur, egzamada yazmıştım. NF-kB dahil aynı yerlere etki eder.
ÖNERİ: EGZAMA / SEDEF ve SÜT ÜRÜNLERİ İLİŞKİSİ yazısı

🔴SONUÇ:
💧Sedef hastalığında bağırsaklar çok çok önemli etkilere sahiptir. Yukarda Yazdıklarım çerçevesinde aşırı geçirgenlik mutlaka önlenmeli.
💧Antioksidanlar, endotel hasar önleyiciler, vitaminler, kremler..
➖Her ne kadar her kişi için ufak nüans farklılıkları olsa da (bunu hekiminiz zaten bikir ve söyler) genel hatları ile sedefte yapılması gerekenler bunlardır.
💧Bunlarla birlikte Steroidler kullanılır mı? Evet kullanılır ama onların süresi oldukça kısadır. Canımız her yandığında, her pullanma oluşunda krem sürersek bu başka doku ve organlara zarar verir.
👇Lavanta yağı makale👇
https://sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874120330087?via%3Dihub
Yorum gönder