Şimdi yükleniyor

FAZLA D VİTAMİNİ ZEHİRLER Mİ?

💧HAYIR YOK ÖYLE BIR ŞEY, Fazla D vitamini zehirlemez.

🔊Şimdi mekanizması ile sebebini yazayım.

🩸20 haziranda Konya’da ikamet eden bir TÜRK IRKI, öğle ezanı okunurken kısa kollu ile sokakta ise vücut 20 DAKIKADA 20.000 ünite D vitamini üretir
🩸Saatte 60 bin ünite eder. Günlük ihtiyaç ne kadar 4 bin ünite. E hadi zehirlen..?

🩸TÜRK ırkı yazdım yukarıda. Çünkü ten renginiz, sizin D vitamini sentezini etkiler. Afrikalı bir siyahi aynı yerde 20 dakikada yaklaşık 6 bin ünite sentezler. Cilt rengi koyulaştıkça D vitamini sentezi DÜŞER..

🟣MEKANİZMA (sistem)

💧Bizler D vitamininin %80 kadarını güneşten gelen UVB ışınları ile vücudumuzda ki kolesterolden sentezleriz.

💧Bunun için, güneş ışınının belli bir açıda gelmesi lazım. Bu açı ülkemiz için Mayıs-Eylül aylarında var. 15 Ocak’ta güneş bile olsa, D vitamini sentezlenmez.

🩸Güneş ışınları ile, ciltte bulunan “7-dehidrokolestrol” den, 25 (OH)D üretilir. Bu depo formudur. Kan tetkiklerinde de bunu ölçeriz.
🩸Bu depo form bir işe yarar mı? Yok, bu hali ile İNAKTİF olup bir işlevi olmaz.
🩸Bu depodan yavaşça salınıp böbreğe gider ve “1-a/hidroksilaz” enzimi ile “1.25 (OH)2 D3” formuna dönüşür. İşte yarayan D3 vitamini bu.
🩸Bazen D3 kullanırken, yanında magnezyum alın yazıyorum. Bunun sebebi de, böbrekte inaktif formu aktif hale getiren “1-a/hidroksilaz” enziminin, magnezyum ile çalışmasıdır.

⭐️Depo formun sadece %1 kadarı aktifleştirilir. Yani böbrekteki enzim, D3 için aynı zamanda hız kısıtlayıcıdır. Önüne geleni aktifleştirmez.
🩸Demek ki güneşte 5 saat dursak da, her gün 300 bin ünite 25(OH)D üretsek de, vücutta bir sistem var bir yerde dur deyip aktifleştirmiyor.

🔊Tamam ama biz ilaç kullanırken zaten aktif form kullanıyoruz, o ne olacak?

⭐️ “24-hidroksilaz” diye enzimimiz var. Bu enzim, hem depo form olan 25(OH)D, hem de aktif form olan “1,25 (OH)2 D3” formunu biyolojik olarak bağlar, inaktif hale getirir ve bu yapı su da çözünür, İDRARLA ATILIR.

🩸Demek ki ne aktif, ne inaktif form öyle toksik etki seviyesine çıkamıyor. Ama, K2 olmadan tek başına yüksek doz D3 zarar verir mi? Bir zararı var. Onu da sonuçla beraber yazayım.

vitamin-d3 FAZLA D VİTAMİNİ ZEHİRLER Mİ?
Vitamin D3

🔴SONUÇ

🔸D3 vitamini, kalsiyum fosfor metabolizması için önemlidir.
🔸D3 bağırsaktan kalsiyum emilimi için gerekli. Fakat bu kalsiyum, kanda kalırsa damarda kireçlenme, böbrekte taş oluşur.
🔸Kalsiyumu kemiklere çekmek için K2 gerekli. Bu neden ile, D3 alırken K2 ile beraber alınmalı.
🔸Siyah tenlilerde melaninler UVB’yi filtreler, bu sebeple daha az D3 sentezler.
🔸Tül perde, cam, güneş kremi, makyaj malzemeleri (fondoten gibi) D vitamini sentezini engeller..
🔸Literatürde d vitamini zehirlenmesi var mı? Bu tarihe kadar 1 kişi yüksek doz kullanım sebebi ile müracaat etmiş ve ona da bir şey yapılmamış, çünkü toksik bir etki/semptom görülmemiş.
🔸Zaten insanda D3 seviyesi kaç olmalı desek o da belli değil. Çan eğrisi ile belirlenmiş. (4 kıta, belirli sayıda insan ve bunların D3 seviyesi ortalaması)
🔸D3 bağışıklık sistemi dahil, bir çok konu için gerekli. Seviyeyi 55 üzerinde, mümkünse 80 civarı tutmaya çalışmak gerekli.

💧Velhasıl; o zehirler, bu emilmez, öbürü zararlı, bu çok faydalı vs diyebilmek için mekanizma ve sebepleri bilmek gerekli. Sebep -sonuç, bilimsel yaklaşımın temel kuralı.

ÖNERİ: D ve B12 VİTAMİNİ yazısı.

Yorum gönder